Összehasonlítás
Fizetési megoldások
Termékajánló

Tanúsítvány
SSL Certificate
Műszaki Blog
2018.06.14 11:53

Milyen szempontokat kell figyelembe venni 1U magas tápegységek ipari felhasználásánál?

Hosszú élettartamú tápegységek

 

Az 1U magas  tápegységek jellemzően 3 – 14kW teljesítményt tudnak biztosítani 3-4db redundáns tápegység modullal - amivel jól minimalizálható a termeléskiesés. Vajon miért nem terjedtek el eléggé mégsem ezek a rendszerek?

A rack szekrénybe szerelhető berendezések magasságát egységekben (unit) szokták megadni, ahol egy egység (1U) 1,752”-nek, azaz 44,5mm-nek felel meg. A berendezések háza ennél némileg alacsonyabb a szerelés könnyítése végett; a leggyakoribb a 43,7mm-es magasság. A hagyományos rack modul méret 19” széles, bár már előfordulnak 21” és 23” széles rack modulok befogadására alkalmas szekrények is, különösen távközlési területen. A rackbe szerelhető berendezések többségét, beleértve a tápegységeket is úgy szokták kialakítani, hogy 19”-os rack szekrénybe legyenek beszerelhetők.

Elérhetők a piacon olyan szerelőlapra szerelhető ipari tápegységek, melyek alkalmasak 1U magas alkalmazásokhoz, azonban a szekrénybe szereléséhez a gyártók nem kínálnak szerelőkeretet. Ezekben az esetekben a tápegység magassága legfeljebb 41mm szokott lenni azért, hogy 1U magasságban elférjen egy polcon.

A távközlési iparágban a tápegységeket jellemzően redundáns üzemben üzemeltetik úgynevezett hot-swap modulokkal, annak érdekében, hogy egy tápegység modul meghibásodása ne okozzon üzemzavart és cseréje a rendszer leállítása nélkül is megvalósítható legyen. A redundáns üzem másik pozitív következménye a modulok terhelésének 25-50%-os csökkenése konfigurációtól függően. A terhelés csökkenése az élettartam hosszabbodását eredményezi, mivel csökken a belső hőmérséklet és ez különösen az elektrolit kondenzátorok élettartamának a hosszabbodásával jár.

Ahogy már említettük, az 1U magas  tápegységek jellemzően 3 – 14kW teljesítményt tudnak biztosítani 3-4db redundáns tápegység modullal.

És annak ellenére, hogy redundáns üzem szempont lehet az ipari alkalmazásoknál is a termeléskiesés minimalizálása érdekében, valamint a nagy energiasűrűség kedvező árral társul, az ipari alkalmazásoknál ezek a rendszerek nem terjedtek el, aminek az alábbi fő okai vannak:

 

  1. Akusztikus zaj

Egy 2 – 3kW kimeneti teljesítményű 1U magas tápegység modul megfelelő hűtéséhez legalább 2 db, magas fordulatszámú, nagy légszállítási képességű 40mm-es ventilátorra van szükség, aminek az akusztikai zajkibocsátása az emberi fül számára zavaró frekvenciákon magas. Az adatközpontokban ritkán dolgoznak operátorok, így ezeknél az alkalmazásoknál a zaj nem jelent problémát. Ipari alkalmazásoknál, ahol az operátorok folyamatosan használják, vagy felügyelik a berendezéseket ez a zajszint nem fogadható el.

A hasonló teljesítményű ipari alkalmazásokhoz gyártott tápegységek egy fázisú változatai általában 60mm-nél magasabbak, három fázisú változatai pedig 80 mm-nél magasabbak. Így a hűtésükhöz 60mm-es illetve 80mm-es alacsony fordulatszámú hőmérséklet-vezérelt ventilátorok alkalmazhatók, amiknek lényegesen alacsonyabb a zajkibocsátásuk, ráadásul az élettartamuk is hosszabb.

 

  1. Ventillátorok élettartama és szennyeződések

Minél magasabb fordulatszámon forog egy ventillátor, annál rövidebb az élettartama.

Minél nagyobb a légáramlás sebessége, annál több szennyeződést tud beszívni a környezetből a tápegység belsejébe. Ezek a szennyeződések hosszú távon korlátozzák a légáramlást, sőt, akár rövidzárlatot is okozhatnak a tápegységben. Az adatközponti és távközlési rendszerek jellemzően tiszta környezetben üzemelnek, az ipari alkalmazások többsége azonban szennyezett környezetben működik.

 

  1. Üzemi környezet

Az adatközpontokban általában szabályozzák és alacsonyan tartják a környezeti hőmérsékletet, ami az ipari alkalmazásoknál ritkán fordul elő.

Az adatközpontok jellemzően két hálózati betáplálással rendelkeznek, melyek védve vannak a tranziens jelenségektől és szünetmentes áramforrásokkal is ki vannak egészítve. Ezenfelül a tápegységek redundáns üzemben működnek. Ezzel szemben ipari alkalmazásoknál a tápegységek nagy tranzienseknek vannak kitéve, különösen amikor induktív terheléseket kapcsolnak ki és be a környezetükben.

Míg távközlési és adatközpontok esetében a fogyasztói teljesítményfelvétel jellemzően ismert és állandó, addig ipari alkalmazásoknál a tápegységek gyakran táplálhatnak DC motorokat, reléket, vagy kapacitív terheléseket, melyek jelentős stressznek teszik ki a tápegységet.

 

  1. Elérhetőség

A távközlési rendszerek technológiája rendkívül gyorsan változik, ami hatással van a tápegységek kialakítására is. Az adatközpontok kezdetben 48VDC feszültségről üzemeltek, de manapság már egyre inkább 380VDC feszültséget alkalmaznak. Az adatközpontok által felhasznált hatalmas energia miatt szükséges hatásfok javítási igény a tápegységek architektúrájának változásához vezet. A gyors változások azt eredményezik, hogy a tápegységeknek az életciklusa lerövidül, gyártásuk hamarabb megszűnik. Az ipari berendezéseket általában 10 vagy több éves élettartamra tervezik, ezért egy tápegység pótolhatatlansága akár az egész berendezés használhatatlanságát is eredményezheti. Az ipari tápegységeket gyakran 15-20 éven keresztül is gyártják.

Bár olyan ipari alkalmazásoknál ahol kevés a rendelkezésre álló hely és nem jelent problémát a magas akusztikai zajkibocsátás, 1U magas tápegységek is felhasználhatók, ahol igény a termék hosszú életciklusa és magas megbízhatósága (ami a hosszútávú rendelkezésre állásnak és karbantartásmentes üzemeltetésnek a záloga), célszerű ipari tápegységeket alkalmazni.