Összehasonlítás
Fizetési megoldás
Termékajánló

Műszaki Blog
2018.10.31 10:57

Akkumulátorok téliesítése

Akkumulátorok tárolása télen, téliesítése

A hideg idő beköszöntével tárolóba kerülnek a motorcsónakok, robogók, elektromos biciklik, elektromos fűnyírók, önjáró gyerekjátékok, önjáró fűnyírók, traktorok, sőt néhányan az autójukat is elteszik télire.

A felsoroltakban a közös elem a munkaakkumulátor. Mindegyikük tartalmaz valamilyen akkumulátort, jellemzően savas ólomakkumulátort.

Miért kell teleltetni?

Az akkumulátorok esetében a tétlenség halálhoz vezet.

A használaton kívüli akkumulátorok, különösen azok, amelyek a hosszú téli hónapok során valamilyen járműbe vagy berendezésbe be vannak építve, lassan de biztosan lemerülnek. Ennek következményeként az elektrolitban lévő kén molekulák reakcióba lépnek a lemezekben lévő ólommal és ólom szulfát képződik a lemezek felületén. Néhány hónap alatt ez a szulfát réteg bevonhatja a lemez teljes felületét és olyan mértékben megvastagodhat, hogy meggátolhatja az akkumulátor újratöltését. Ezt a jelenséget nevezik szulfátosodásnak, ami az akkumulátorok tönkremenetelének az elsődleges oka. A folyamat az elektrolit technológiájától független. Azonos módon, legfeljebb különböző mértékben működik a folyadék elektrolitú és a kötött elektrolitú akkumulátorok esetében, függetlenül attól, hogy az elektrolit üvegposztóban vagy gélben van felitatva.

 

Azért, hogy tavasszal megkíméljük magunkat a kellemetlenségektől, a hosszabb időre használaton kívül helyezett eszközök és berendezések munkaakkumulátorait fel kell készíteni a tárolásra.

 

Előkészítés a telelésre

Az akkumulátor csatlakozásainak kikötése nem elegendő megoldás, de mindenképpen ezzel kell kezdeni. A csatlakozókábelek kikötését minden esetben a munkaakkumulátort tartalmazó berendezés utasításainak megfelelően, a munkavédelmi előírások szigorú betartásával és munkavédelmi eszközöket viselve kell elvégezni!

 

Az akkumulátort ki kell venni a berendezésből és egy megfelelő teherbírású asztalra vagy munkapadra kell helyezni.

Meg kell tisztítani a rárakodott szennyeződésektől, amire a legalkalmasabb a szódabikarbonát vizes oldatába (5g szódabikarbonát 1 liter vízhez) mártott puha törlőrongy, amivel le kell törölni az akkumulátor külső felületét. A folyadék elektrolitú munkaakkumulátorok esetében az akkumulátor tetejét célszerű ledörzsölni egy puha, szódabikarbonátos vízbe mártott sörtekefével is, majd ezt követően a teljes felületét letörölni a szódabikarbonátos vízbe mártott törlőronggyal. Ezt követően pihentetni kell néhány percet, hogy a szóda semlegesítse a sav maradékokat, majd újra át kell törölni egy tiszta vízzel nedvesített puha törlőronggyal. A nedves tisztítás után az akkumulátort szárazra kell törölni. Figyelni kell rá, hogy a szódabikarbonátos oldat ne kerüljön az akkumulátor belsejébe!

 

A folyadék elektrolitú akkumulátorok esetében ellenőrizni kell az elektrolit szintjét és szükség esetén a gyártó előírásainak megfelelően fel kell tölteni desztillált vízzel.

 

Előzőek elvégzése után az akkumulátort csatlakoztatni kell egy, az akkumulátor feszültségének és kapacitásának megfelelő akkumulátortöltőre és hagyni kell 12-72 órát töltődni.

 

Ezzel az akkumulátor készen áll a telelésre.

 

Tárolási körülmények

A telelésre előkészített akkumulátort száraz, közvetlen napsütéstől védett, hűvös, lehetőleg 20°C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyen kell tárolni. A szabadban történő tárolás nem megfelelő! Az akkumulátor szempontjából a meleg sokkal negatívabb hatású, mint a hideg. Fagypont alatti hőmérséklet addig nem okoz károsodást az akkumulátorban, míg az teljesen fel van töltve, azonban az önkisülés hatására az elektrolit fajsúlya csökken, emiatt a fagypont alatti hőmérsékleten az elektrolit megfagyhat és szétfeszítheti az akkumulátor edényét.

 

Töltés

Az akkumulátoroknak van egy önkisülési folyamatuk. A töltés nélküli tárolás során, az előzőekben leírtak szerint végbemegy a lemezek szulfátosodásának a folyamata. Amennyiben a tárolási idő eléri az 5 hónapot, az akkumulátort újra fel kell tölteni!

Még jobb megoldás egy olyan töltőre csatlakoztatni az akkumulátort, amelyik rendelkezik hőmérsékletkompenzált csepptöltési feszültségszabályozással. Így biztosítani lehet, hogy tavasszal az akkumulátor újra teljes erejében legyen és készen álljon az új feladatok teljesítésére.

Webáruház készítés