Új jelszó kérése
Kategóriák
Összehasonlítás
Termékajánló

Házhozszállítás

Akkumulátorok

Fő kategória >AkkumulátorokAz akkumulátorok működéséről

Az akkumulátorok működésének és szerkezetének alapja közel száz éve nem változott. Az autókban használt típusok és a nagyobb teljesítményű ipari modellek is hasonló elven működnek.

Az akkumulátor cellákból épül fel, amelyekben egy pozitív és egy negatív elektród, illetve az ezeket körbeölelő elektrolit kap helyet.

Az ólom-savas akkumulátorokban az elektródok ólom- és ólom-oxidlemezek, az elektrolit szerepét pedig a kénsav tölti be. A villamos energia tárolását vegyi úton oldják meg. Kisütéskor a folyamat lényegében megegyezik a galvánelemeknél ismerttel. Töltés során a kémiai reakció visszafelé játszódik le.

Az akkumulátor a tervezett felhasználás szerint lehet ciklikus, mozgató, standby vagy indító. Érdemes ezekről is ejteni néhány szót. A különböző típusok külső kialakítása szinte teljes mértékben megegyezik, a burkolat alatt azonban jelentős eltérések lehetnek az elektrolit összetételében vagy a szerkezet kialakításában.

Ciklikus – Ha az akkumulátor kisütése rendszeres, vagyis a használat teljes kisütés-újratöltés kört ír le. Tipikusan elektromos meghajtású járművekben és takarítógépekben találkozni ilyenekkel.
Indítóakkumulátor – Széles körben ismert, hiszen minden gépkocsiban találni egyet. Rövid időn keresztül képes nagy áramot leadni.

Standby vagy készenléti – Ezek az akkumulátorok amolyan tartalékként szolgálnak, nem használják őket állandóan. Példaként a vészvilágításhoz használt termékeket említhetjük, amelyek áramszünet esetén lépnek működésbe.

Mozgató – Ilyen akkumulátor biztosítja például az elektromos targoncák meghajtásához szükséges energiát.

Léteznek kettős felhasználású típusok is, ezek azonban gyakran csak félmegoldást jelentenek. Rendelkeznek a ciklikus és az indítóakkumulátorok előnyeivel, azonban nem képesek felvenni a versenyt a kifejezetten egy célra tervezett modellekkel.

Webáruház készítés