Összehasonlítás
Fizetési megoldás
Termékajánló

Műszaki Blog
2014.01.06 14:04

TDK-Lambda Z+ programozható laboratóriumi tápegységek beépített tetszőleges függvénygenerátorral

Amit a TDK-Lambda beépített függvénygenerátorral rendelkező Z+ termékcsaládjáról tudni érdemes!

Programozható laboratóriumi tápegységek

A tervezés során el nem végzett szimulációs vizsgálatok hiányában az elektromos rendszerek tervezése során elkövetett hibák jelentős költségeket okozhatnak a legyártott eszközök alkalmazásakor.

Az egykor lenézett programozható asztali tápegységek reneszánszukat élik és ma már nem a nagyméretű, pusztán mérőműszerrel ellátott állandó feszültségű vagy állandó áramú tápegységekről beszélünk.

A fejlett kapcsolóüzemű technológiáknak köszönhetően megemelkedett a hatásfokuk és jelentõs mértékben lecsökkent a méretük. Egy tipikus 800W-os tápegység egykor 80%-os hatásfokkal működött, de ez az érték mára 89% fölé emelkedett. Nem tűnik ugyan jelentős emelkedésnek, viszont azt jelenti, hogy 100W-tal kevesebb hő keletkezik a tápegységen belül.

A korszerű vezérlőáramkörök szintén hozzájárulnak a méretcsökkenéshez. Például a fejlett LAN vezérlők már egyetlen IC-ben integrálva elérhetők, kiváltva a korábbi több IC-s áramköröket, ezáltal jelentősen csökkentve az interfész NYÁK-ok méretét.

A korszerűsítéseknek köszönhetően, a TDK-Lambda új, 800W-os Z+ sorozatú tápegysége például a korábbi 125x140 mm (MxSZ) mérethez képest lecsökkent mindössze 83x70 mm méretűre. Ezáltal lehetővé válik 6 egység beépítése egy 2U magasságú 19”-os rackbe összesen 4,8kW teljesítményben szemben a korábbi típussal, amelybõl 3 egység fért el egy 3U magasságú rackben mindössze 2,4kW teljesítményben.

Az új generációs programozható tápegységek már nem csak egyszerűen egyenfeszültség szolgáltatására alkalmasak, hanem lehetőséget adnak előre beprogramozott algoritmusok alkalmazására az áramkörök vizsgálata során. Ezek a rutinok változatos feszültség / áram jelleggörbék kialakítását teszik lehetővé. 

A TDK-Lambda programozható tápegységei a hagyományos RS232/RS485 portokon kívül ma már alapkiépítésben is tartalmaznak USB interfészt valamint opcióként LAN és IEEE488.2 interfészeket ezáltal távolról is programozhatóak illetve felügyelhetőek. Az RS485 porton keresztül egy mester készülék további 31 szolga készülék vezérlését is el tudja látni.

Ezekkel a nagy tudású programozható tápegységekkel egyszerű feladattá válik bonyolult szimulációs vizsgálatok elvégzése már a tervezés vagy akár a sorozatgyártás során és elkerülhetővé válnak a hiányukból fakadó károk és újratervezési költségek.

Webáruház készítés