Összehasonlítás
Fizetési megoldás
Termékajánló

Műszaki Blog
2019.04.25 10:33

Victron PowerAssist és PowerControl funkciók Multiplus inverterekben

A parti hálózatból kivett áram szabályozása a Phoenix Multi / MultiPlus segítségével

 

Nagyon sok terméknek a piacon olyan egyediek a jellemzői amit nehéz megérteni, a Phoenix MultiPlus is közéjük tartozik.

Ennek a cikknek célja, hogy lépésről lépésre tisztázza a PowerAssist / PowerControl funkciók tulajdonságait. Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor a hálózatból vagy a generátorból származó villamos energia nem áll rendelkezésre, vagy csak korlátozottan használható. Gondoljunk a hajókra, lakóautókra, teherautókra, szervizkocsikra, távoli kommunikációs rendszerekre vagy hálózati betáplálással nem rendelkező házakra. A kikötőkben és a kempingekben jellemzően előforduló kis áramerősségű betáplálás és az alacsony teljesítményű áramfejlesztők gyakran fejfájást okoznak a nagyobb teljesítményigényű fogyasztók megtáplálásakor.
A Phoenix Multi és MultiPlus inverterek ezekre a problémákra kínálnak megoldást.

1. A Phoenix Multi és a MultiPlus blokkdiagramja (M / M +) 

A legfontosabb alkatrészek és jellemzők:

1.1  A két irányú átalakító

Az M / M + egy két irányú átalakító köré épül, amely egyaránt üzemeltethető inverterként és akkumulátortöltőként. Az M + konverter több, mint egy hagyományos két irányú konverter: Bármilyen hálózattal vagy generátorral tud párhuzamosan müködni.Az AC betáplálás teljesítményét megnöveli az akkumulátorból kivett energiával, és  a felesleges energiát felhasználja az újratöltéshez. A legtöbb esetben az M + csökkenti a generátor feszültségének harmonikus torzulását is (ez fontos lehet bizonyos érzékeny terheléseknél, például indukciós tűzhelynél)

1.2   Multifunkciós relé

Ez a relé programozható úgy hogy elindítson egy generátort az energiaigény és / vagy az akkumulátor feszültség alapján.

1.3   RS485 port

Az M / M + összes paramétere programozható.A legfontosabb paraméterek programozhatók nyomógombkóddal, de sokkal kényelmesebb az MK.1 RS485-RS232-re konverterrel,  VEConfigure szoftver és asztali számítógép segítségével programozn 

Programozható paraméterek például:

  • kisütési végfeszültség
  • töltési görbe
  • maximális töltőáram
  • párhuzamos és 3 fázisú működés
  • multifunkcionális relé működése

1.4  Csatlakozó párhuzamos- és 3 fázisú működéshez

Akár 6 Victron Multi inverter is párhuzamosan csatlakoztatható akár 15kW kimeneti teljesítmény eléréséhez. 3 fázisú konfigurációban legfeljebb 18 Multi köthető össze egy akár 45kW-os inverter / töltő megépítéséhez!

1.5   AC bemenet 16 amperes kismegszakítóval és biztonsági relével

Az M / M + maximális AC bemeneti árama 16A. A biztonsági relé gondoskodik arról, hogy ne kerüljön életveszélyes  AC feszültség a bemenetre az inverter irányából.

1.6  A Multi Control vezérlőpanel (16A vagy 30A)

A panel forgó gombja döntő fontosságú: ezzel a gombbal a maximális AC bemeneti áram beállítható maximum 16A vagy 32A értékre.

1.7  AC kimenet

A fogyasztók csatlakoztatásához.

1.8   A hagyományos inverter / töltő készülékek hátrányai

A hagyományos „kombi” inverterként fog működni, ha nincs AC bemeneti feszültség, és  akkumulátortöltőként, ha rendelkezésre áll a hálózati betáplálás. Ha AC rendelkezésre áll, a bemeneti áram az akkumulátortöltő, plusz a csatlakoztatott AC készülékek által felvett áram lesz.

Egy nagy teljesítményű akkumulátortöltő sok áramot vesz fel: egy 24V 70A töltő például közel 10A-t vesz fel a hálózatból. Egy 16A-es aljzathoz csatlakoztatva csak 6A marad a fogyasztók számára. Ennek eredményeképpen egy nagy teljesítményű inverter / töltő kombi le fogja oldani a 16A-es kismegszakítót, amint néhány néhány fogyasztó működésbe lép.(egy nagy teljesítményű akkumulátortöltő ugyanolyan hatású lesz)

1.9 PowerControl: hogyan oldja meg a Phoenix Multi az előző pontban vázolt problémákat

A Phoenix Multi méri az AC bemeneti áramot, és elsőbbséget biztosít a csatlakoztatott váltóáramú fogyasztóknak. A PowerControl funkció gondoskodik arról, hogy az akkumulátorok töltéséhez csak a „maradék” áramot használják fel. Ezt az alábbiakban számos példában szemléltetjük.

1.10 PowerAssist:  Ez a funkció, egyedülállóan a MultiPlus invertereknél, a PowerControl-t egy másik dimenzióba viszi, lehetővé téve a MultiPlus számára, hogy növelje a rendelkezésre álló betáplálás teljesítményét. Ez az, ahol „elérjük a lehetetlent”: a MultiPlus kétirányú átalakítója párhuzamosan működik az AC bemenettel, és ha a fogyasztói áramfelvétel meghaladja a betáplálás áramkorlátját, a MultiPlus az akkumulátortelepből felvett energiával pótolja a hiányt. 

Több áram szükséges, mint amit az AC áramforrás megenged? A MultiPlus biztosítja a különbséget az akkumulátorból kivett energiával. Csökkent a terhelés? A MultiPlus minden felesleges energiát felhasznál az akkumulátor feltöltéséhez.

2. Hogyan működik a gyakorlatban? 

Az alábbiakban számos példa látható a PowerControl (mind a Multi, mind a MultiPlus) és a PowerAssist előnyeinek tisztázására. (Csak a MultiPlus esetében)

Az első néhány példában feltételezzük, hogy a hálózati áramkorlát 4A-es.
Ahhoz, hogy működjön, a bemeneti áramkorlátot 4A értékre kell állítani a Multi Control Panelen. 

 

 

 

3.Több áram szükséges: párhuzamos működés

A fedélzeti mosógép (és esetleg mosogatógép, elektromos tűzhely, sütő és légkondicionáló)  áramszükséglete több mint 16A-ra emelkedik. Mit lehet tenni ilyenkor? Az egyik megoldás egy erősebb AC betáplálás kialakítása, de ez nem mindig lehetséges és sokszor rendkívül költséges.

 

 

 

 

 

Webáruház készítés